Označenie alergénov na jedálnych lístkov v zariadeniach spoločného stravovania

Povinnosť označovať prítomnosť alergénov v potravinách vyplýva zo Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/89/ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2000/13/ES pokiaľ ide o označovanie zložiek  prítomných v potravinách a z Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 – 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu upravujúca označovanie potravín ( v znení výnosov č. 1761/2005 – 100č. 3069/2005 – 100, č. 3493/2005 – 100 a č. 2319/2007 – 100 – 100 ). Vyššie citovaný výnos ustanovuje požiadavky na označovanie potravín uvádzaných do obehu pre konečného spotrebiteľa, ako ja pre reštaurácie, nemocnice, jedálne a ostatné zariadenia spoločného  stravovania. Preto sa táto povinnosť vzťahuje aj na prevádzkovateľov zariadení  závodného stravovania. Každý prevádzkovateľ musí zabezpečiť pre konečného spotrebiteľa informáciu, či príslušná potravina alebo pokrm pripravený z takejto potraviny obsahuje zložku, ktorá môže  spôsobiť alergickú reakciu. Zoznam týchto zložiek je vedený c prílohe č. 3 citovaného výnosu. Konkrétne ide o nasledovné zložky :

Obilniny obsahujúce lepok ( t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody ).

  1. Kôrovce a výrobky z nich.
  2. Vajcia a výrobky z nich.
  3. Ryby a výrobky z nich.
  4. Arašidy a výrobky z nich
  5. Sójové zrná a výrobky z nich.
  6. Mlieko a výrobky z neho.
  7. Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy,para orechy, pistácie, makadanové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich.
  8. Zeler a výrobky z neho.
  9. Horčica a výrobky z nej.
  10. Sezamové semená a výrobky z nich.
  11. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l.
  12. Vlčí bôb a výrobky z neho.
  13. Mäkkýše a výrobky z nich.

Označovanie uvedených zložiek – alergénov sa uvádza na jedálnom lístku číslami v zátvorkách za príslušnou potravinou.